Afb. boven: Huningaheerd. Hoofdstraat 153, Beerta. De boerderij staat op het voormalig borgterrein. De foto is gemaakt in 1974. Rechts is nog vaag een tuinhuisje te zien. Bron: GA Groningen/Beeldbank.

Afb. boven: Huningaheerd. Hoofdstraat 153, Beerta. De boerderij staat op het voormalig borgterrein. De foto is gemaakt in 1974. Rechts is nog vaag een tuinhuisje te zien. Bron: GA Groningen/Beeldbank.

Van de Huningaborg te Oostwold en te Beerta is niets meer over. Of toch? Dit artikel zal daarover enig uitsluitsel geven. De Huningaborg aan de noordkant van de Hoofdweg te Beerta is in opdracht van de toenmalige eigenaresse Johanna Groeneveld in 1857 afgebroken en op dezelfde plaats laat zij een nieuwe boerderij bouwen.

 

Deze boerderij staat nog steeds op dezelfde plek aan de Hoofdstraat nr 153 en heeft de status monument. Mogelijk bevat de boerderij nog resten van de voormalige borg, maar daarvan is verder niets gedocumenteerd. In de tuin staan drie voetstukken (piedestal), die gebruikt zijn als bloembak.

 

Volgens bronnen zullen deze mogelijk nog afkomstig zijn van de borg. Bij een van de bezoeken aan Beerta verneem ik dat er plannen zijn om de boerderij af te breken en daarom schrijf ik aan de gemeente Reiderland ondermeer het volgende:

 

‘Nu heb ik begrepen dat de Boerderij ´Huningaheerd´ uit 1857 aan de Hoofdstraat 153 te Beerta zal worden afgebroken. Deze boerderij is in de plaats gekomen van de Huningaborg die in opdracht van Johanna Groeneveld in 1857 is afgebroken. Ik heb altijd gemeend dat de huidige boerderij de status van monument heeft en niet zomaar mag worden afgebroken. Echter ik ben daar niet helemaal zeker van. Wel bevat de boerderij mogelijk nog resten van de oude borg, waarmee rekening gehouden zou kunnen worden bij de afbraak. In een eventuele afbraakvergunning zou dit moeten worden meegenomen!’


Foto boven: Beerta : Piedestal in de tuin van de Huningaheerd, Hoofdstraat 153, te Beerta. Bron: GA Groningen/Beeldbank.

 

Foto boven: Beerta : Piedestal in de tuin van de Huningaheerd, Hoofdstraat 153, te Beerta. Bron: GA Groningen/Beeldbank.

Reeds een paar dagen later krijg ik van Lammechien Hut van de gemeente Reiderland het volgende bericht:

 

‘Hoofdstraat 153 in Beerta is inderdaad een rijksmonument. Er zijn, voor zover mij bekend, geen plannen om deze boerderij te slopen. Wij zijn als gemeente Reiderland eigenaar van dit pand. In verband met de aanleg van een vaarverbinding tussen Blauwestad en Beerta was een gedeelte van de gronden die bij Hoofdstraat 153 horen nodig om de verbinding te kunnen aanleggen. Deze verbinding is inmiddels gemaakt. Een schuur bij de boerderij (die destijds voor de melkveehouderij was bijgebouwd) is wel afgebroken (geen monumentale schuur). De boerderij zal een nieuwe invulling krijgen. Welke is op dit moment nog niet bekend. Het is dan ook de bedoeling om de boerderij te restaureren want de staat van onderhoud is op dit moment slecht.
Ik vond uw verhaal over de boerderij erg interessant en ik hoop dat ik u door dit mailtje enigszins gerust gesteld heb dat de boerderij behouden blijft. Mocht ons gemeentebestuur of een toekomstig gemeentebestuur toch ooit besluiten het pand te slopen, dan is uiteraard hiervoor een vergunning vereist (zowel sloopvergunning als monumentenvergunning).’

 

Kom je in de buurt, let dan eens op de boerderij in het westen van Beerta. De boerderij is heel makkelijk te vinden omdat hij bij de nieuwe brug in het westeinde van Beerta staat, schuin tegenover het Chinese restaurant, waar in 2010 de vaarverbinding aangelegd is tussen het eerder gegraven kanaal vanuit het Oldambt meer naar het Beerster Diep. Tegelijkertijd is op 11 maart 2009 besloten voor het slopen van de brug over de het Beersterdiep ten zuidwesten van Restaurant China Yi bij het Thos terrein. Het Beersterdiep wordt weer opengesteld voor vaarverkeer, terwijl er zelfs plannen bestaan vaarverkeer mogelijk te maken tot aan Nieuwe Statenzijl.

 

Ik ben op zoek gegaan naar (oude) foto’s van deze boerderij en heb er inderdaad een aantal gevonden in de beeldbank van het Groninger Archief. Zodra de mogelijkheid zich voordoet zal ik zelf een aantal nieuwe foto’s gaan maken. De toegangspoort (zie foto) naar de boerderij is niet meer aanwezig, maar mogelijk is deze opgeslagen om hergebruikt te worden.

 

 

Afb. boven: Beerta, voormalig tuinkapelletje in de tuin van de 'Huningaheerd' ,Hoofdstraat 153. Foto: 1974. Bron: GA Groningen/Beeldbank.

Afb. boven: Beerta, voormalig tuinkapelletje in de tuin van de 'Huningaheerd', Hoofdstraat 153. Foto: 1974. Bron: GA Groningen/Beeldbank Groningen.

 

Afb. boven: de huidige Huningaheerd aan de Hoofdstraat te Beerta (west). De schuur rechtsachter is inmiddels afgebroken. Foto: Harm Hillinga, 2009.

Afb. boven: de huidige Huningaheerd aan de Hoofdstraat te Beerta (west). De schuur rechtsachter is inmiddels afgebroken. Foto: Harm Hillinga, 2009.

 

Afb. boven: Voormalig toegangspoort naar de Huningaheerd. Bron: GA Groningen/Beeldbank.

Afb. boven: Voormalig toegangspoort naar de Huningaheerd.
Bron: Groninger Archieven, Beeldbank Groningen.

TAfb. boven: Voormalig toegangspoort naar 
de Huningaheerd. Bron: GA Groningen/Beeldbank.

Afb. boven: Voormalig toegangspoort naar
de Huningaheerd.
Bron: Groninger Archieven, Beeldbank Groningen.

 

Recente gegevens:

Eigenaar:
In 2010 is de boerderij verkocht aan de huidige bewoner.
Bureau Beheer Landbouwgronden (gemeente Reiderland).
Het B.B.L. koopt in 1999 het bedrijf van W.J. van der Eijk t.b.v. van de ontwikkeling van de Blauwe Stad.
Van der Eijk verkoopt zijn veestapel in maart 1999 op de veemarkt te Zwolle. De familie emigreert naar Ontario (Canada).
De vorige bewoners zijn Willem Jacobus van der Eijk, geb. 15-9-1954 te Leidschendam, geh. 15-9-1983 te Leidschendam met Johanna Maria Hendrika Duwel, geb. 3-2-1954 te Hillegom.

Kinderen
:
Arjan, geb. 1-7-1984 te Leidschendam en Johan, geb. 20-1-1987 te Winschoten.
De melkveehouderij is 43.30 ha groot. P.C.A. van Wesel koopt het oorspronkelijke akkerbouwbedrijf in 1972 van de fam. E.H. de Boer en maakt er een veehouderij van.
De Boer verhuist naar Winschoten.
Van Wesel vertrekt naar Winschoten en overlijdt in 1983.
Van der Eijk koopt in 1985 van de fam. Van Wesel het bedrijf.
In 1986 laat Van der Eijk een schuur bijbouwen. Deze is voor 2009 weer afgebroken i.v.m. de werkzaamheden t.b.v. BlauweStad.
In 1990 verrijst een jongveestal.
In 2010 wordt de boerderij niet meer voor vee en/of landbouw gebruikt.

 

Méér lezen:

Foto's van de Huningaheerd van Beerta.

Voormalige bewoners van de Huningaheerd te Beerta
De Huningaheerd te Oostwold.

 

 

Bronnen:
1. Groninger Archieven.
2. Boerderijen en hun bewoners. Deel 3. 2008/2009.

 

 

 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.
Verhaal: © Harm Hillinga.
Hoogeveen, 7 mei 2009.
Aanvulling: 8 mei 2009.
Aangepast: 13 mei 2010.
Bijgewerkt: 10 augustus 2018.
Revisie: 16 september 2023.
Menu Artikelen.
Terug naar de HomePage.
Top